اخبار شرکتهای تابعه و وابسته | اخبار
۱۴۰۳/۰۹/۱۲ ۱۱:۳۵روابط عمومی گروه سرمایه گذاری سپهر صادرات
در آخرین روز نمایشگاه ایران کانمین «روشهای تامین مالی معادن» بررسی شد: کلیدواژه توسعه صنایع معدنی
در آخرین روز نمایشگاه ایران کانمین، پنل «روشهای نوین تامین مالی» با حضور حمیدرضا آذرمند «عضو کمیته بورس، بانک و بیمه خانه معدن ایران»، حسن زالی «مدیرعامل شرکتهای فناوریهای نوین» سروش سپهر، محمد ابراهیم رئیسی «فعال حوزه انرژی و آب» و حبیب سهیلی «عضو هیات علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه خوارزمی» برگزار شد.
سه روش تامین مالی بنگاههای اقتصادی
به نقل از روزنامه دنیای اقتصاد، حمیدرضا آذرمند «عضو کمیته بورس، بانک و بیمه خانه معدن ایران»، در ابتدای این پنل گفت: بازار سرمایه طی چند سال اخیر رشد چندانی نداشته است ، چرا که با روشهای سنتی پیش رفته است که دیگر این روشها کفایت نمیکنند. در برنامه هفتم توسعه برای حوزه معدن رشد ۱۳درصدی و برای حوزه اقتصاد رشد ۸ درصدی هدفگذاری شده است. بدون شک برای رشد ۱۳ درصدی حوزه معدن به نظام مالی با عمق بیشتر و تنوع ابزارهای بیشتری نیاز است، در غیر این صورت شرکتهای معدنی و صنایع معدنی با تنگناهای تامین مالی روبه رو میشوند. آذرمند در ادامه خاطرنشان کرد: حوزه معدن از دو طریق منابع خارجی و منابع داخلی میتواند جذب سرمایه داشته باشد که منابع خارجی به صورت جذب سرمایه مستقیم، فاینانس و ... انجام میگیرد که به دلیل محدودیتهای تحریم این روشها در کشور امکانپذیر نیست. در زمینه منابع داخلی نیز سه دسته روش وجود دارد. روش نخست استقراض از بانکهاست که یک روش سنتی است؛ روش دوم ظرفیت بازار سرمایه که شامل پذیرهنویسی و انواع اوراق میشود؛ روش سوم نیز استفاده از ظرفیتهای درون زنجیره است که بنگاهها میتوانند به صورت مشارکتی تامین مالی کنند که این روش کمتر به آن پرداخته شده است.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: بنگاههای معدنی از بانکها چندان نمیتوانند بهره بگیرند؛ چرا که آنها دچار ناترازی هستند. در سایر روشها میتوان به ابزارهای خاصی همانند گواهی سپرده اشاره کرد که امکان تامین مالی بلندمدت را میدهد. ابزار دیگر برای بنگاههای معدنی اوراق گام است که ابزاری جذاب و قابل استفاده در زنجیره بالا دست معدن، تامین سوخت، انرژی و تامین آب است. پس از آن و حلقه بعدی استخراج و حلقههای ردیف فرآوری تولید شمش و در نهایت محصولات نهایی است که اوراق گام میتواند برای هر کدام از این حلقهها مناسب باشد. اوراق گام اوراقی یکساله است که میتوان آن را در اختیار تولیدکنندگان قرار داد و امکان حق انتفاع معادن از طریق این اوراق فراهم شده است.این روش یکی از کم هزینهترین روشهای تامین مالی به شمار میرود. روش دیگر اوراق مرابحه است که در میانمدت اوراق مناسبی محسوب میشوند. ابزار جدید اوراق سلف ارزی است؛ در واقع ابزار کارآمدی است که برای پیش فروش کالاها کاربرد دارد.
تامین مالی جسورانه
در ادامه این پنل تخصصی حسن زالی مدیرعامل شرکتهای فناوریهای نوین سروش سپهر عنوان کرد: کشور ما یک کشور منبعمحور به شمار میرود. تامین مالی چالش اصلی شرکتها است. با توجه به این موضوع که دیگر بانکها امکان تسهیلاتدهی ندارند و این روش یک روش سنتی محسوب میشود، بنابراین بنگاهها برای تامین مالی خود باید به دنبال روشهای نوین بروند. یکی از این روشهای نوین، صندوقهای سرمایهگذاری خطرپذیر است که نخستین زیست بوم سرمایهگذاری خطرپذیر در ایران هم اکنون ۱۵۱ عضو دارد که سرمایه آن ۹ هزار میلیارد تومان است. بر اساس آمار اعلام شده در سال ۲۰۲۲ میزان سرمایهگذاری خطرپذیر در ایران بین ۶۲.۵ تا ۶۳ میلیون دلار بوده است در حالی که این سرمایهگذاری در عربستان ۹ میلیارد دلار بوده است. زالی در ادامه خاطرنشان کرد: در بحث معدن توسط صندوقهای خطرپذیر سرمایهگذاریای انجام نگرفته است. البته شرکتهای دانش بنیانی شکل گرفتهاند که از این ابزارهای مختلف بهره میگیرند و این ابزارها در صنایع بزرگ مانند فولاد در جهان به خوبی جا افتاده است.
وی در ادامه افزود: سرمایهگذاریهای خطرپذیر به میزان ۴میلیارد دلار در حوزه معدن در دنیا انجام شده است که این میزان سرمایهگذاری نسبت به سالهای قبل بیشتر شده است و نشان از رشد این سرمایهگذاری در دنیا دارد.
مدیرعامل شرکتهای فناوریهای نوین سروش سپهر ادامه داد: در کشور ما نیز که کشوری منبعمحور است باید در زمینه تامین مالی شرکتها روشهای نوین را جایگزین کنیم. با وجودی که ایران در زمینه معادن رتبه هفتم یا هشتم دنیا را دارد اما نتوانسته روشهای تامین مالی خود را به روشهای نوینی مجهز کند. امیدواریم در روند سیاستگذاری اتفاقهای خوبی روی بدهد و شاهد سیاستگذاریهای جدیدی باشیم تا شرکتهای دانشبنیان بتوانند از این قوانین بهرهمند شوند و در حوزه تامین مالی جسورانه گام بردارند.
انتهای پیام/